Ako u svom poslovanju koristite usluge međunarodnog transporta robe, varovatno ste se puno puta zapitali kuda ide sav taj novac.

Imajući u vidu veliki broj kamiona koje svakodnevno srećemo na putevima, čovek teško može da se otrgne utisku da se ogromna količina novca troši na transport i logistiku u današnjem globalno izuzetno povezanom svetu.

Kako bismo vam bliže prikazali strukturu troškova uradili smo duboku analizu i došli smo do veoma zanimljivih informacija koje želimo da podelimo sa vama.

Naime, osnovna ideja je utvrditi tačnu strukturu troškova za svakih 100 EUR koje potrošite na usluge međunarodnog transporta robe kamionom.

Ono što je predstavlja najveći trošak svakako jesu troškovi goriva, putarine i carinskih formalnosti koji učestvju sa 54.6% u ukupnoj ceni transporta.

Zatim slede troškovi plata, poreza i doprinosa koji u proseku u ukupnoj ceni transporta učestvuju sa 28.3% dok troškovi osnovnih sredstava, održavanja i amortizacije predstvaljaju udeo od 11.4% u ukupnoj ceni transporta.

Sa druge strane, profit koji ostvaruju transportne kompanije u proseku predstavlja svega 2.3% ukupne cene transporta.

Detaljnu strukturu možete pogledati na slici ispod.

transportni troskovi i gde ide vas novac

 

Start typing and press Enter to search