U svetu transporta, za logističke operatere i kompanije koje koriste njihove usluge, poslovanje pred praznike ume biti veoma haotično.

Svi se trude da očiste godinu, završe nabavke, isprazne magacine i očiste svoje knjige.

U logistici i transportu praznici donose dosta izazova sa kojima nije lako izaći na kraj. Kada prevoznici stoje gubi se dragoceno vreme pogotovo imajući u vidu da se novogodišnji praznici dešavaju u periodu godine kada vremenski uslovi svakako utiču na tranzitna vremena.

Praznici sa druge strane donose nove klijente koji svoju robu nabavljaju primarno za prazničnu sezonu. Oni transportuju proizvode koji su namenjeni specijalno za sezonu praznika pa se broj ovakvih pošiljki eksponencijalno povećava u ovo vreme godine.

Što smo bliži samim praznicima hitnost postaje veća.  Ovom prilikom želimo da vam ukažemo na neke osnovne strategije i savete koji vam mogu pomoći da se izborite sa izazovima koji su specifični za predpraznične nabavke i periode u kojima dolazi do značajnijeg povećanja tražnje za uslugama transporta.

Kamionski transport pred praznike

Neki vozači se ne snalaze najbolje na snegu što može da dovede do kašnjenja i dužih tranzitnih vrmena.

Tržište kamionskog transporta doživelo je ekspanziju prošle godine u ovo vreme dok su cene ostale manje više iste, a u nekim slučajevima došlo je i do smanjenja cena. Imajući u vidu povećanu tražnju, situacija u kojoj dolazi do pada cena dosta je iznenađujuća. Da vas ovakve situacije ne bi iznenadile fokusiraćemo se na aspekte koji mogu da vam uštede novac i vreme.

U ovom periodu realno je očekivati povećanu tražnju za kamionksim transportom, pre svega zbirnih roba u uvozu, što može da dovede do neznatnog povećanja cena ali što je važnije takva situacija može da dovede do poremećaja u tranzitnim vremenima imajući u vidu i vremenske uslove, zahlađenje i sneg koji znatno usporava drumski saobraćaj.

Ukoliko vam roba treba pre praznika savetujemo vas da na vreme sve organizujete kako biste izbegli neželjene situacije a posebno treba obratiti pažnju na činjenicu da je poslednja nedelja godine u većini zemalja Evrope neradna zbog božićnih praznika.

Naši specijalisti stoje vam na raspolaganju da vas posavetuju i upute kako da posao i godinu završite uspešno i na opšte zadovoljstvo svojih kupaca. Budite revnosni i precizni u svojim zahtevima a mi ćemo se postarati da vaša roba stigne na vreme.

Kontaktirajte nas i proverite naše mogućnosti bez obzira da li se radi o uvozu ili izvozu.

Sad je pravo vreme za izvoz

Da li postoji još neki način na koji može da se uštedi ? Izvoz !

Imajući u vidu da se značajna količina robe široke potrošnje pred praznike uvozi, na osnovu prostih zakona ponude i tražnje jasno je da cene tranporta u izvozu padaju.

Ukoliko svoju robu izvozite iskoristite ovaj period kako biste robu u izvozu transportovali po manjim cenama ali vodite računa da većina kompanija u Evropi ne radi u poslednjoj nedelji godine zbog božićnih pranzika pa planirajte svoje transporte na vreme kako biste bili sigurni da će vaši kupci robu dobiti na vreme.

Realno je takođe očekivati i određeno usporavanje transporta usled vremenskih prilika pa i taj faktor treba uzeti u ozbiljno razmatranje prilikom planiranja i realizacije transporta.

kamionski transport
kontejnerski transport
avionski transport
zbirni transport
kontejnerski transport

Budite kreativni, koristite različite vidove transporta

Osnovna mantra svih profesionalaca koji se bave transportom i logistikom, bez obzira da li se radi o prazničnom periodu ili sezonskom povećanju posla, jeste sledeća: “smanjiti troškove i povećati zadovoljstvo kupaca”.

Pročitajte još:  Tranzitno vreme kao važan faktor prilikom transporta robe

Sa druge strane, sile tržišta kao što su troškovi i smanjeni kapacitet usled povećane tražnje umeju značajno da poremete planove. Međutim, ove posledice ne morate osetiti ove godine ako se držite nekih osnovnih smernica i saveta.

Ono što je ranije bilo u srcu svih strategija smanjenja troškova jeste zapravo odabir logističkih operatera i pregovaranje sa njima ali za uspešno poslovanje danas, to više nije dovoljno.

Logistički profesionalci počeli su da uviđaju da su pregovori sa logističkim operaterima samo prvi korak za efikasno upravljanje transportnim potrebama. Kako bi bili uspešni u pronalaženju načina za smanjenje troškova zadovoljavajući svoje kupce, kompanije moraju koristiti kreativne inicijative koje smanjuju troškove i obezbeđuju konkurentnost.

Najbolja praksa reprezentuje strategije za optimizaciju transportnih potreba istovremeno ostvarujući uštede bez smanjivanja kvaliteta. Evo nekih primera:

Hitne pošiljke

Ukoliko imate hitne pošiljke koje moraju stići na destinaciju pre praznika a niste sigurni da će roba biti spremna na vreme koristite brže opcije.

Za robu koja se transportuje kamionima a posebno za manje zbirne isporuke koristite logističke operatere koji mogu da vam ponude manja i brža vozila.

Mali kamioni i kombi vozila primaju manje robe pa se transport realizuje često značajno brže.

Kada ni zbirno rešenje manjim vozilima ne može da postigne cilj uvek postoji opcija da se roba dostavi ekspresno solo vozilom koje prevozi samo vašu robu. Ova rešenja naravno nose veće troškove međutim ovi viši troškovi mogu da opravdaju poslovnu odluku i zapravo uštete novac kada je potrebno zadržati klijente i robu isporučiti na vreme.

Treba vam hitan prevoz robe? Obezbedićemo ekspresnu dostavu sa tranzitnim vremenom od 24-72 sata za bilo koju destinaciju u Evropi.

Pored standardnog zbirnog prevoza, možemo obezbediti bilo koje vozilo za ekspresne isporuke od vrata do vrata za sve vaše hitne pošiljke koje su osetljive po pitanju vrednosti ili vremena pristizanja.

Na raspolaganju imamo kombi vozila, male kamione i šlepere za hitna reagovanja i vanredne transporte. Kontaktirajte nas za sve potrebne informacije.

Avionski transport

Ako svoju robu uvozite sa daljih destinacija a treba vam hitnost nekada morate prihvatiti i avionski transport kao skuplje ali veoma pouzdano i brzo rešenje. Ovo posebno važi za sve kompanije koje robu uvoze sa Dalekog Istoka ili Amerike a kojima brodski transport nije prihvatljiv imajući u vidu tranzitna vremena.

Sa druge strane avionski transport može vrlo lako da se isplati jer obezbeđuje da roba ipak do kupaca stigne na vreme a vama omogućava da zadržite kupca što često može biti vredno i opravdati veće logističke troškove.

Cene avionskog transporta sa Dalekog Istoka i iz Amerike značajno rastu pred praznike pre svega zbog velike tražnje i smanjenih kapaciteta avio kompanija.

Pored većih troškova pred praznike postoji i drugi problem a to je nedostatak kapaciteta odnosno prostora u avionima pa se lako može desiti da cenovno najbolja opcija avionskog transporta ne uspe da zadovolji vaše potrebe za tranzitnim vremenima.

Naime, kada dođe do povećanja tražnje i prebukiranosti aviona, avio kompanije ne mogu da garantuju tranzitno vreme i često se desi da roba ne poleti u predviđenom roku i da dođe do kašnjenja.

Pored toga lako može da se desi, ukoliko je pošiljka veća, da avio kompanija pošiljku ne preveze od jednom već iz nekoliko puta što može da dovede do povećanja tranzitnog vremena.

Pročitajte još:  Logistička efikasnost

Sa druge strane postoje logistički operateri i avio kompanije koje uz niže troškove transporta robu dostavljaju do Evrope avionom a do Srbije je prevoze kamionima. Ovakav vid transporta traje značajno duže od regularnog avio transporta a neki logistički operateri vam prilikom bukiranja prevoza neće ni obezbediti informaciju o tome, pa u saradnji sa svojim logističkim operaterom definišite tačne zahteve i potrebe kako bi oni mogli da vam obezbede transparentno rešenje i kako biste vi znali tačno šta kupujete.

Ne verujte uvek najjeftinijim rešenjima jer se u izuzetno jeftinim rešenjima uvek krije nepoznanica koja može neprijatno da vas iznenadi.

Mi u IK Speditoru tražimo najbolje rute i obezbeđujemo najbolje cene za svaki pojedinačni transport, tražeći uvek optimalnu kombinaciju tranzitnog vremena i cene.

Sa nama nema skrivenih troškova. Ono što mi ponudimo to i naplaćujemo. Sa našim jednostavnim i preciznim ponudama znate tačno šta dobijate.

kamionski transport
kontejnerski transport
avionski transport
zbirni transport
kontejnerski transport

Konsolidacija pošiljki

Ako se bavite izvozom i imate više pošiljki za isti geografski region koje će biti spremne za isporuku u slično vreme možete postići značajne uštede ukoliko te pošiljke konsolidujete i zajedno ih šaljete jednim vozilom.

Kupci znaju da insistiraju na vremenu isporuke ali u velikom broju situacija kupci će prihvatiti malo duže tranzitno vreme ukoliko obezbedite manje troškove transporta. Na ovaj način ne samo da štedite novac sebi i vašem kupcu već i gradite kvalitetniji odnos sa svojim kupcima obezbeđujući veću konkurentnost svojih proizvoda.

Naša ekspedicija nema ograničenja – možemo za vas obezbediti bilo koje prevozno sredstvo bez obzira na destinaciju – mi uvek imamo rešenje.

Pokrivamo celu Evropu kako za pune kamionske utovare tako i za delimične tkz. zbirne pošiljke. Za svaki Vaš transportni zahtev uvek imamo više rešenja kako bismo Vam olakšali donošenje odluke. Kontaktirajte nas bez obaveza i uverite se sami.

Zamolite dobavljača da robu dostavi u sabirni magacin vašeg logističkog operatera

Za sve vaše uvozne pošiljke iz Evrope postoji način da se ostvari značajna ušteda ukoliko zamolite vašeg dobavljača da robu dostavi u sabirni magacin vašeg logističkog operatera.

U najvećem broju slučajeva dobavljači u EU svoju robu unutar njihove zemlje isporučuju besplatno a logistički operateri u mogućnosti su ponuditi značajno bolje cene transporta ukoliko robu ne moraju da preuzimaju na adresi već se roba dostavlja do njihvog sabirnog magacina odakle se transportuje ka krajnjoj destinaciji. Ovo posebno važi za manje zbirne pošiljke.

Ukoliko se desi da vaš dobavljač ne prihvata da vam bez dodatnog troška robu dostavi do nekog sabirnog magacina iskustvo je pokazalo da i uz trošak dostave ukupni transportni troškovi mogu biti značajno niži.

Sve što treba da uradite je da se raspitate kod svoj logističkog operatera o lokacijama njihovih sabirnih magacina i kakve uslove mogu da vam ponude za opcije transporta od njihvog magacina do kranje destinacije i da proverite sa dobavljačem da li je za njih prihvatljiv ovakav način poslovanja i saznajte troškove dostave.

Ako nije hitno odložite transport

Za sve pošiljke koje vam nisu hitne odložite transport za posle praznika. Imajući u vidu da se tržište nakon praznika značajno menja i da dolazi do smanjenja cena, zbog prirodnih zakona ponude i tražnje, pruža vam se mogućnost da ostvarite značajne uštede ukoliko robu transportujete posle novogodišnjih i božićnih praznika.

Pročitajte još:  Spoljna trgovina, osnovi uvoza, izvoza i transporta robe

Komunicirajte sa svojim logističkim operaterom

Dobri odnosti sa logističkim operaterima uspostavljaju razumevanje vaših potreba i bolji servis.

Kada znate šta možete da očekujete od pojedinačnih logističkih operatera to vam omogućava da ostvarite značajne uštede i ostvarite održive rezultate a u vremenu kada praznici utiču na poslovanje svih kompanija otvoren pristup može učiniti čuda i može obezbediti mnogo kvalitetniju uslugu.

Pored uspostavljanja dugoročnih odnosa sa logističkim operaterima preporučuje se da o svojim planovima obavestite vaše partnere kako biste zajedno iznašli rešenja koja zadovoljavaju vaše potrebe, štede novac i vreme.

Planiranje ruta transportnih potreba i jasno preciziranje rokova omogućiće vam da predupredite sve moguće probleme koji mogu nastati pred praznike.

Komunicirajte sa klijentima i dobavljačima

Na ulaznoj strani logistike, vi sarađujete sa svojim dobaljačima dok se na izlaznoj logističkoj strani nalaze vaši kupci.

Isto kao što otvorena saradnja sa logističkim operaterima značajno može da unapredi poslovanje i predupredi značajan broj mogućih problema i izazova isto tako i kvalitetni odnosi sa kupcima i dobaljačima mogu da pomognu da se postignu ciljevi na opšte zadovoljstvo.

Vašim dobavljačima možete poslati narudžbinu pre vremena ili ih možete obavestiti o vašim budućim potrebama kako bi oni sami, skladno sopstvenoj organizaciji poslovanja, bili u mogućnosti da ispoštuju vaše zahteve i robu pripreme i dostave na vreme.

Ovo se isto odnosi i na kupce. Pitajte ih da li očekuju povećanje posla pred praznike i saznajte kakvi su im planovi pa se prilagodite tome. Ovo je zapravo značajno lakše reći nego uraditi ali ne morate da čekate iznenadnu narudžbenicu od vašeg klijenta ukoliko ih na vreme kontaktirate i saznate njihove planove.

Dodatno, što više sarađujete sa dobavljačima i kupcima, više ćete imati koristi i mogućnosti za kontinuiranim unapređenjem svojih procesa.

Koristite tehnologiju

Sa internetom i velikim brojem softverskih alata koji su danas na raspolaganju, oslanjanje na tehnologiju može značajno da vam pomogne u vašim procesima i uštedi ogromno vreme u donošenju odluka. Ukoliko već ne koristite neke alate za upravljanje vašim poslovanjem i transportnim potrebama, trebalo bi da razmislite o tome i pronađete alate koji vam mogu efikasno pomoći u donošenju odluka. Izbor alata je veoma velik a oni vam štede novac i vreme ne samo u periodima praznika već tokom cele godine.

3 saveta da vam pomognu da prebrodite praznične izazove

Budite strpljivi – vremenske prilike utiču na sve aspekte transporta dok je sa druge strane veliki broj vozača na godišnjem odmoru.

Obezbedite cene i transportna rešenja na vreme – ne oklevajte jer ukoliko oklevate odlagaćete donošenje odluke do poslenjeg trenutka. Transport zahteva podrobno planiranje posebno tokom praznika pa je oklevanje zapravo velika zamka. Svi nešto šalju za vreme novogodišnjih praznika pa ne dozvolite da vam roba kasni zato što ste oklevali i poslali instrukcije logističkom operateru prekasno

Lepo se provedite – praznici umeju biti veoma stresni bez obzira da li se radi o vašim ličnim ili poslovnim planovima. Budite zahvalni za ono što imate i u zadovoljstvu provedite praznike. Praznici se završe pre nego što stignete da se okrenete oko sebe i dok trepnete biće januar, zima i snegovi.

button

Start typing and press Enter to search