More share buttons
Podelite sa prijateljima


Submit

Male kompanije baš kao i velike, koje transportuju teret i pošiljke visoke vrednosti često nemaju dovoljno tereta kako bi sami napunili brodski kontejner ili avion.

U ovim slučajevima, kompanije se odlučuju između različitih opcija konsolidacije, različitih konsolidatora odn. logističkih operatera kako bi postigle svoje ciljve i robu dopremile na odredište na vreme.

Ali kako biti siguran da je logistički operater i odabrana logistička usluga najbolja opcija za vas? Razmotrite odgovore na ovih nekoliko najčešće postavljanih pitanja kako biste doneli pravu odluku.

Koje opcije konsolidacije postoje za avionski i kontejnerski transport?

Avio i brodski prevoznici najčešće primaju terete isključivo od logističkih operatera odn. konsolidatora.

Konsolidatori kako u brodskom tako i u avionskom transportu imaju određene zajedničke specifičnosti i prakse. Oni mogu zakupiti kapacitet na osnovu tkz. “block space” ugovora i na taj način rezervisati određeni prostor na avionskim ili brodskim linijama koji plaćaju bez obzira da li su ga iskoristili ili ne.

Svi konsolidatori sa druge strane kombinuju kompatibilne terete, od više različitih klijenata, kako bi napunili tkz. “unit loading devices” (za avionski transport) ili kontejnere (za brodski transport) i na taj način obezbedili uštede odn. manju cenu transporta.

Da li je konsolidacija pravi izbor za vašu pošiljku zavisi od potreba trenutka i tranzitnog vremena?

Avionski transport nudi najbrža tranzitna vremena po značajno većim cenama u poređenju sa brodskim transportom.

Pročitajte još:  Zbirni transport za neupućene

Brodski transport je sporiji ali je mnogo povoljniji u odnosu na avionski transport. Ipak, u svetu avionskog i brodskog transporta postoje različite opcije koje treba uzeti u obzir.

Da li je moguće preduprediti neočekivane promene u rutama transporta?

Dobar logistički operater najbolje se izdvaja, ne kada sve teče po planu i bez problema, već kada stvari krenu da se neočekivano komplikuju.

Sposobni logistički operateri koji imaju iskustva u svim vidovima transporta mogu pomoći da se smanje rizici i obezbede različite opcije i rešenja ukoliko dođe do poremećaja i problema.

Logistički operteri proaktivno kontrolišu utovar robe na izvoru, tranzit tokom dostave robe do luke ili aerodroma kao i istovar robe na odredištu.

Utovar robe u kontejnere ili avione koji se dešava pod direktnom kontrolom logističkih operatera mogu smanjiti ili izbeći nepotrebna rukovanja teretom i smanjiti mogućnost za štetu.

Ali čak i pre same konoslidacije robe, dobar logistički operater može identifikovati i fotografisati terete koji mogu biti problematični ili neadekvatni za brodski transport.

U ovim situacijama, na primer, oni mogu tražiti od pošiljaoca za dodatne instrukcije – da li da prihvate teret takav kakav je ili da ga pošalju nazad pošiljaocu kako bi se dodatno obezbedilo pakovanje kako bi se smanjila mogućnost oštećenja.

kamionski transport
kontejnerski transport
avionski transport
zbirni transport
kontejnerski transport

Koje vrste roba mogu a koje se ne mogu konsolidovati?

Većina roba se može konsolidovati:

  • Dobro zapakovana roba na paletama ili u sanducima
  • Obična komercijalna roba (tkz. general cargo)
  • Tekstil, tehnika, mobilni telefoni i dodatna oprema, automobilski delovi i sl.
  • Tereti za bilo koju drugu industriju sa visokim nivoima zaliha i potrebom za brzinom (kompanije čiji troškovi zaliha mogu prevazići troškove transporta)
Pročitajte još:  Uspešna logistička strategija

Robe koje nisu pogodne za konsolidaciju:

  • Osetljive i gabaritne robe jer roba prilikom konsolidacije mora da izdrži određenja rukovanja
  • Robe na temperaturnom režimu
  • Tereti koji su posebno podložni detaljnim carinskim inspekcijama
  • Opasne robe kao što su litijumske baterije koje sadrže korozivne materije i kiseline nisu pogodne za avionski transport i ne smeju se kombinovati sa drugim robama

Nadamo se da smo vam ovim odgovorima približili postupke transporta manjih roba koje je potrebno kosnolidovati a ukoluko imate bilo kakavih dodatnih pitanja ili vam treba stručni savet u vezi sa transportom osetljivih roba slobodno nas kontaktirajte a naši specijalisti će vas uputiti u sve detalje.

button

Start typing and press Enter to search