Transport robe, kako u vezi sa nabavkom sirovina tako i uvezi sa distribucijom gotovih proizvoda, predstavlja krvotok svake ekonomije. Biti u mogućnosti nabaviti sirovine na vreme i dostaviti gotove proizvode krajnjim korisnicima, jedan je od najvažnijih operativnih ciljeva svake kompanije.

Postoje mnogi termini koji se koriste za transport robe koja gabaritno ne zauzima prostor celog kamiona ili kontejnera ali najčešće se koristi termin zbirni transport odnosno skraćeno LTL (less then truckload) u kamionskom odnosno LCL (less then containerload) u kontejnerskom transportu.

I pored toga što ovde pričamo o osnovama sa kojima su mnogi verovatno već upoznati važno je znati da samo oni koji rade pravilno i obraćaju pažnju na detalje, na kraju uspeju. Ovim člankom želimo da vas podsetimo upravo na taj mali detalj, da ne uzimate stvari zdravo za gotovo jer uspeh leži u malim stvarima koje često zaobilazimo.

Kod nas u IK Speditoru zapravo 90% pošiljki koje se prevoze kamionom, predstavljaju upravo zbirne pošiljke i vremenom, postali smo specijalisti upravo za ovaj vid transporta. Mi volimo sve aspekte posla i procese koji čine da naši klijenti ali i krajnji korisnici proizovda naših klijenata, budu srećni i zadovoljni. Kontaktirajte nas i uverite se sami !

Zbirni transport kao što smo rekli, obuhvata sve pošilljke koje su manje od gabarita kamiona odnosno kontejnera i za koje se ne isplati angažovati kompletan kamion/kontejner za transport.

To može biti pošiljka koja zauzima pola kamiona/kontejnera, jedna paleta ili jedna kutija ali u svakom slučaju vaša pošiljka će biti konsolidovana sa drugim pošiljkama i otpremljena na destinaciju.

Postoje određeni izazovi u vezi sa samim zbirnim transportom međutim razumevanjem okolnosti i detalja lako ćete ih prevazići.

Pročitajte još:  Logistička efikasnost

Pronaći prevoznika nije uvek jednostavno

Mnogi prevoznici i logistički operateri nude usluge zbirnog transporta ali pronaći onog pravog veoma često može biti zahtevan zadatak. Ne rade svi logistički operateri na isti način pa se cene, tranzitna vremena i drugi važni faktori transporta veoma razlikuju od operatera do operatera.

Koliko je teško odabrati onog najboljeg znaju svi koji imaju malo iskustva u transportu i otpremanju zbirnih pošiljki, pogotovo ukoliko se za odabir dobavljača logističkih usluga uzima samo jedan kriterijum kao što je cena.

kamionski transport
kontejnerski transport
avionski transport
zbirni transport
kontejnerski transport

Vrsta robe može biti veoma važna

Veoma je važno za dobijanje tačne cene i parametara transporta da znate tačno o kojoj vrsti robe se radi, kako biste izbegli naknadne promene u ceni, uslovima transporta ili drugih faktora važnih za operativno poslovanje.

Neke vrste proizvoda i roba generalno mogu da se slažu jedna na drugu, druge zahtevaju određene uslove kao što su temperatura ili brzina transporta pa je veoma važno vašem logističkom operateru dati precizne instrukcije o kojoj vrsti robe se radi kao i da li postoje određeni specifični parametri koji su uslov za transport robe.

Troškovi transporta

Cena zbirnog transporta robe se utvrđuje na osnovu više parametara koji uključuju mesto utovara, istovara, vrstu robe, težinu, gabarit i sl.

Cene različitih logističkih operatera za istu uslugu znaju da variraju i da se znatno razlikuju, bez obzira da li se radi o kamionskom ili kontejnerskom transportu, zato je važno raditi sa onim logističkim operaterima koji mogu da vam ponude najbolje cene ali i da obezbede kvalitetan servis koji će zadovoljiti vaše zahteve i očekivanja.

Pročitajte još:  Transport robe iz Portugala

Te dve stvari veoma često ne idu ruku pod ruku pa će rešenja koja vam se učine najbolja zbog niske cene često biti neprihvatljiva u pogledu nekih drugih parametara kao što su tranzitno vreme ili mogućnost preuzimanja i dostave robe terminski. Zato je važno obratiti pažnju i na druge detalje pored same cene.

Ukoliko u svom poslovanju redovno koristite usluge zbirnog transporta iskustvo vas je naučilo da nisu svi logistički operateri jednako posvećeni klijentima i jednako pouzdani pa to uvek treba imati u vidu prilikom odabira logističkog partnera.

Tranzitno vreme je važno za svaku pošiljku

Problem sa zbirnim pošiljkama je u tome što im se često daje manji prioritet u odnostu na veće poslove. U načelu to najviše zavisi od toga koliko ste vi kao klijent, važni za određenog logističkog operatera kao i od toga da li je logistički operater trenutno u problemu sa kapacitetom te zbog drugih poslova vašoj pošiljci pridaje manji prioritet.

Kao posledica navedenih faktora lako se može desiti da vaša roba ne stigne na vreme ili treba znatno više vremena od očekivanog da stigne na odredište. Ovde se vraćamo na pitajne izbora logističkog partnera i kako možete znati da za cenu koju plaćate dobijate najbolju moguću uslugu, odnosno najkraće tranzitno vreme.

Budite svestrani i oprezni prilikom odabira partnera i u kriterijume za odabir obavezno uključite, pored same cene takođe i kriterijum tranzitnog vremena kao i pouzdanost samog logističkog partnera da će tranzitno vreme ispoštovati.

Što se tiče cena i tranzitnih vremena svi logistički operateri daće vam informacije koje tražite međutim po pitanju pouzdanosti najvažniji kriterijum jeste upravo vaše iskustvo. Vremenom, pokazaće se da su neki operateri pouzdaniji od drugih te ćete biti u mogućnosti lakše odrediti koji logistički partner vam najviše odgovara u datoj situaciji.

Pročitajte još:  Transport robe iz Danske

Osiguranje o kojem treba razmišljati

O samom osiguranju robe u transportu malo se razmišlja pre svega zato što mnoge kompanije i ozbiljni logistički operateri imaju već utvrđena pravila u vezi sa osiguranjem. Međutim, i dalje postoji potreba da se obrati posebna pažnja na odgovornost logističkih operatera i na osiguranje robe posebno kada se radi o robi koja ima veliku vrednost ili je po svojim karakteristikama osetljiva za transport.

Sve ove faktore treba uzeti u razmatranje za svaku pojedinačnu pošiljku što može oduzeti vreme i biti prilično stresno.

Iz tog razloga raditi sa logističkim operaterima koji u svom poslovanju svakodnevno misle o bezbednosti i osiguranju robe veoma je važno pre svega kada otpremate robu velike vrednosti.

Proverite da li logistički operateri imaju osiguranje i do koje vrednosti pa ukoliko je potrebno i dodatno osigurajte robu u transportu kako ne biste brinuli.

Više informacija o osiguranju robe u transportu možete pronaći u posebanom priručniku koji smo pripremili za vas.

Ukoliko u svom poslovanju imate potrebe za zbirnim transportom robe i želite da se oslonite na profesionalce kontaktirajte nas.

posaljite upit

Start typing and press Enter to search