Uvoz robe iz Kine prisutan je na našem tržištu već dugi niz godina. I ne samo na našem tržištu već i u celom svetu. Uvoz robe iz Kine pokazao se kao uspešna strategija za mnoge kompanije.

Proizvodi iz Kine kao što su odeća, obuća, elektronika, nameštaj i mnogi su sve popularniji kako u svetu tako i kod nas.

Međutim, uvoz robe iz Kine nije jednostavan pogotovo ukoliko nemate iskustva u spoljnoj trgovini i nikada se ranije niste bavili uvozom.

Proces uvoza robe iz Kine može biti veoma kompleksan, zbunjujuć i skup.

Očekivana zarada lako može da se istopi usled dugih rokova transporta i dostave, fluktuacija u transportnim troškovima ili deviznim kursevima, nepoznavanja uvozne i carinske regulative i neočekivanih kašnjenja.

Kao lokalna kompanija koja ima ogromno iskustvo u servisiranju uvoznika robe iz Kine potrudićemo se da vam prenesemo naša znanja i iskustva i verujemo se da će vam ove informacije biti od koristi.

Zašto uvoziti robu iz Kine?

U suštini za uvoz robe iz Kine postoji najčešće samo jedan razlog. CENA!

Kina je svoj brend i svoju ekonomiju izgradila upravo na činjenici da svoje proizvode proizvođači iz Kine prodaju po značajno manjim cenama od drugih dobavljača.

Sa druge strane kontinuirani rast obezbedio je uslove za tehnološki napredak što proizvođačima u Kini daje mogućnost da se takmiče sa najznačajnijim i najvećim ekonomijama sveta.

Međutim, iako je do skora važilo pravilo da je kineska roba izuzetno lošeg kvaliteta, ako planirate da uvozite robu iz Kine treba da znate i to da stvari nisu kao što su nekada bile.

Kinezi umeju da naprave i vrhunski kvalitet.

Loša iskustva sa kvalitetom kineske robe uglavnom su uzrokovana time što, zbog nedostatka iskustva, većina ljudi gleda samo cenu kao odlučujući faktor prilikom nabake robe iz Kine a svi znamo da ono što je najjeftinije ne može biti vrhunskog kvaliteta.

Kada kvalitet uvrstite kao faktor prilikom donošenja odluka i kada vodite računa o kvalitetu kineska roba će i dalje biti jeftinija ali morate da vodite računa o tome.

Pročitajte još:  Transport robe iz Kine

Šta treba da znate pre nego što se odlučite za uvoz iz Kine?

Kada se odlučite da kupite robu direktno do dobavljača iz Kine, postoje neke stvari koje morate da znate pre nego što se upustite u proces uvoza robe iz Kine.

Pre svega bez obzira da li planirate da pronađete dobavljača preko interneta odn. preko sajtova kao što su Alibaba, Made-In-China ili Global Sources, ili planirate da otputujete u Kinu kako biste pronašli dobavljača, kada vam kineski dobavljač bude davao ponudu ona će skoro uvek biti u američkim dolarima (USD) i zasnovana na određenom paritetu.

zbirni transport
kontejnerski transport
kamionski transport
kontejnerski transport

Najčešće dobavljači iz Kine svoje ponude formiraju na FOB, CIF, FCA a u nekim retkim slučajevima i na EXW paritetu. Šta to znači u praksi:

  • FOB – Franko utovareno na brod (u naznačenoj luci): prodavac mora da utovari robu na brod koji je određen od strane kupca, izvozno ocarinjenu. Ovo je veoma često korišćen paritet u brodskom transportu i podrazumeva da će vaš dobavljač platiti sve izvozne troškove, transport do luke i lučke troškove u Kini. Na vama je da platite transprot od naznačene luke do vaše destinacije
  • CIF – Troškovi, vozarina i osiguranje (do naznačene luke): prodavac mora da plati troškove transporta do naznačene odredišne luke. Međutim rizik se prenosi na kupca u momenu kada se roba fizički odvoji od broda uz dodatni uslov da prodavac mora da pokrije troškove osiguranja i za kupca do naznačene luke
  • FCA – Franko prevoznik (na naznačenom mestu): prodavac predaje robu izvozno ocarinjenu u ruke prevoznika naznačenog od strane kupca na naznačenom mestu. Ovaj paritet je pogodan za sve vrste transporta uključujući i avionski, drumski i kontejnerski odnosno multi modalni transport
  • EXW – Franko fabrika: prodavac prodaje robu franko fabrika ne pokrivajući nikakve dalje troškove što znači da je na kupcu da organizuje izvozno carinjejne, preuzimanje robe i transport od prodavca do željene destinacije
Pročitajte još:  Pariteti za neupućene

Međutim, u praksi, iako je partet isporuke izuzetno važan, najvažnije su dve stvari:

  • Koliki će biti ukupni troškovi za robu koju naručujete i uvozite kada ona stigne na konačno odredište odn. u vaš posed?
  • Kako da sigurno i bez rizika nabavite i uvezete robu iz Kine?

Kako prilikom samog procesa uvoza robe iz Kine, pored samih troškova robe i transporta, postoji čitav niz različitih dodatnih troškova na koje morate da računate morate biti svesni svega da biste umeli da donesete ispravnu i profitabilnu odluku.

Ovi troškovi uključuju bankarske troškove, troškove kupovine deviza, troškove osiguranja robe u transportu, lokalne troškove u Srbiji kao što su carinjenje, carinu i druge dažbine koje se plaćaju državi, lokalni transport od carinske ispostave do vašeg magacina odn. radnje i sl.

Ako imate odgovor na ova pitanja možete sa velikom preciznošću planirati vaše poslovanje i ući u proces nabavke i uvoza robe iz Kine.

Kod nas u IK Speditoru proces nabavke i uvoza robe iz Kine je bez stresa i nepredviđenih troškova.

Mi ćemo vas posavetovati o svim aspektima i mogućim problemima na koje morate da obratite pažnju i tom prilikom obezbedićemo vam “ALL IN” cenu kako biste znali tačno koliko će da vas košta transport i carinska procedura u Srbiji.

Prilikom transporta robe iz Kine na nas se možete u potpunosti osloniti i posvetiti se svom poslu i onome u čemu ste najbolji.

Budite sigurni da je uvoz robe iz Kine, koju planirate da uvezete, dozvoljen

Određene vrste roba nisu dozvoljene da se uvoze dok je za neke specifične robe porebna posebna dozvola za uvoz.

Zbog toga, pre nego što se upustite u proces naručivanja robe i uvoza morate biti sigurni da specifična roba koju planirate da uvezete ne zahteva specijalne dozvole i nije na listi zabranjenih proizvoda ili u nekom specijalnom režimu za koji su vam potrebne posebne licence i sertifikati.

Vaša je obaveza kao uvoznika da znate šta smete da uvozite a šta ne i rizik po tom pitanju je samo na vama kako biste poslovali u skladu sa propisima.

Pročitajte još:  Veterinarski propisi u Srbiji

Uvoz robe koja nije sigurna ili ne zadovoljava određene bezbednosne ili zdravstvene standarde ili krši restrikcije koje mogu postojati, može da vas košta jako mnogo u kaznama i penalima.

U najmanju ruku takva roba biće vam oduzeta i uništena o vašem trošku.

Odredite tarifni broj kako biste znali kolike su uvozne dažbine za konkretnu robu koju uvozite iz Kine

Pre nego što krenete u proces naručivanja i uvoza robe potrebno je da utvrdite tačno o kojoj se robi radi kako biste znali koji je tačan tarifni broj za tu robu.

Od tarifnog broja zavise troškovi carine na robu koja može da iznosi i više do 20% pa morate biti sigurni da je roba tarifirana ispravno jer kada roba uđe u proces carinjenja u Srbiji, ako sama roba nije ispravno tarifirana mogu nastati značajni dodatni troškovi na koje ne možete uticati.

Takođe, u zavisnosti od tarifnog broja znaćete da li je za specifičnu robu koju planirate da uvozite potrebno prilikom carinjenja uraditi određene preglede kao što su fito-sanitarni pregledi, veterinarski pregledi, atestiranje i sl.

Svi ti pregledi i dodatne radnje koje su neophodne za sobom nose određene troškove koje morate ukalkulisati kako biste znali koliko će zaista na kraju da vas košta čitav proces nabavke i uvoza robe iz Kine.

Još jedna stvar na koju treba da obratite pažu jeste paritet nabavke jer od pariteta zavisi i osnovica na koju plaćate carinske troškove.

Naime, carinu na robu koju uvozite ne plaćate samo na osnovu iznosa robe koju ste kupili već se na samu vrednost robe dodaju troškovi transporta do Srbije.

 

Start typing and press Enter to search