Uvoz robe iz Kine značajno se razlikuje od uvoza robe iz drugih zemalja, posebno zemalja Evropske Unije.

Ako prvi put uvozite robu iz Kine postoje stvari koje morate znati pre nego što se upustite u poslovni poduhvat a o kojima smo već pisali na našem blogu.

Međutim, pored toga postoje neke stvari na koje morate da računate a koje u značajnoj meri mogu da utiču isplativost samog uvoza ali i poslovne planove.

U ovom članku posvetićemo posebnu pažnju pojedinačnim stvarima koje treba da očekujete kada se odlučite da uvozite robu iz Kine.

Dugo vreme za proizvodnju i transport iz Kine

Većina dobavljača u Kini ne drži proizvode na lageru i robu za vas neće ni početi proizvoditi pre nago što je zvanično naručite i uplatite dogovoreni avans.

U zavisnosti od vrste proizvoda možete računati da će kineskom partneru biti potrebno između jednog i tri meseca da proizvede i pripremi vašu robu.

Veoma retko će proizvođač u Kini imati određenu količinu robe na lageru pa morate biti spremni na čekanje i morate blagovremeno planirati nabavku kako biste proizvode imali na raspolaganju na vreme.

Sa druge strane, ono što je važno napomenuti jeste samo vreme transporta robe iz Kine to Srbije. Ukoliko, kao i većina uvoznika, planirate da robu iz Kine transportujete brodom morate računati na značajno vreme transporta.

Kontejnerski brodski transport iz Kine traje između 30 i 45 dana u zavisnosti da li se odlučite za transport punih kontejnera (FCL) ili zbirni kontejnerski transport (LCL).

Sa druge strane ukoliko iz Kine uvozite manju količinu robe ili robu visoke vrednosti u velikom broju slučajeva isplati se robu prevesti avionom. Avionski transport iz Kine, iako košta znatno više od kontejnerskog transporta, traje između 5 i 10 dana, u zavisnosti od same lokacije u Kini.

Pročitajte još:  Transport robe iz Italije

Međutim, za avionski transport postoje određena ograničenja pa se avionom ne može transportovati svaka vrsta robe. Na primer, za transport baterija ne mogu se koristiti komercijalni letovi već se moraju koristiti posebni avioni.

Više informacija o avionskom transportu možete pročitati u posebnom članku: Avionski transport – kada i zašto?

Minimalna količina koju morate naručiti

Ukoliko naručujete robu direktno od proizvođača iz Kine, očekujte da će svaki dobavljač imati uslov kojim je definisana minimalna količina robe koju morate naručiti.

Svaki proizvođač ima definisan minimum ali pri tome ne treba da se ustručavate da dobavljača sa kojim pregovarate pitate za mogućnost da naručite manju kolučinu robe.

U najvećem broju slučajeva dobavljači iz Kine izaći će vam u susret i omogućiti vam da naručite manju količinu robe.

zbirni transport
kontejnerski transport
kamionski transport
kontejnerski transport

Uslovi plaćanja prilikom uvoza iz Kine

Većina proizvođača u Kini očekuje uplatu preko banke i to unapred.

Najčešće, kineski dobavljač će tražiti da uplatite određen iznos u avansu pre nego što započne sa proizvodnjom dok će ostatak iznosa tražiti kada roba bude bila spremna za isporuku.

Kada je roba proizvedena i spremna za isporuku imajte na umu da dobavljači u Kini neće hteti isporučiti robu pre nego što prime celokupan dogovoren iznos.

Postoje posredničke kompanije koje mogu da vam pomognu prilikom plaćanja ali iskustvo je pokazalo da plaćanje ide mnogo brže i sigurnije kada se uspostavi međusobno poverenje između vas i vašeg dobavljača u Kini. Naravno, za to je potrebno vreme.

Kontrola kvaliteta robe u Kini

Kvalitet često može da bude problem pre svega u početku.

Pročitajte još:  Transport robe iz Španije

Ovo pogotovo važi kada naručujete robu koja je prilagođena vašim specifičnim potrebama i zahtevima.

Najčešće će biti potrebno da prođe nekoliko ciklusa nabavke dok dobavljač u Kini ne prilagodi sve detalje vašim zahtevima pa morate računati na moguće propuste.

Sa druge strane u Kini postoji veliki broj kompanija koje se bave upravo kontrolom kvaliteta i koje će vam za određenu novčanu nadoknadu pomoći u komunikaciji sa dobavljačima u Kini da se dođe do finalnog proizvoda koji odgovara vašim specifičnim zahtevima u svim detaljima.

Jezičke i kulturne barijere

U Kini malo ljudi priča engleski jezik.

Međutim, svi ozbiljni i veliki proizvođači imaju zaposlene prodavce koji komuniciraju na engleskom jeziku ali nivo njihovog znanja jezika veoma često je problematičan.

Zbog toga je važno da prilikom definisanja uslova i detalja posla obratite posebnu pažnju na svaki detalj kako biste bili sigurni da ste se u potpunosti razumeli.

Naravno veoma je važno da komunikacija bude isključivo pisanim putem.

Prava i obaveze u vezi robe koju uvozite

Kada kupujete robu u inostranstvu vi postajete uvoznik.

Kurirske službe koje dostavljaju robu mogu da organizuju sve naophodne radnje i dostave robu direktno na vašu adresu ukoliko je u pitanju manji paket i ukoliko je roba namenjena isključivo za ličnu upotrebu a vrednost nije velika.

Međutim kada kupujete komercijalnu robu i uvozite je u Srbiju, kao pravno lice, morate da identifikujete da li vaša kompanija može da uveze predmetnu robu u Srbiju.

U načelu ukoliko je vaše preduzeće registrovano kao društvo sa ograničenom odgovornošću imate mogućnost da uvozite sve vrste proizvoda osim onih za koje su potrebne posebne dozvole do državnih organa.

Pročitajte još:  Najjeftiniji zbirni brodski (LCL) prevoz iz Kine do Beograda

Velika većina robe ne zahteva nikakve posebne dozvole za uvoz ali postoje pravila koja moraju da se poštuju ukoliko planirate da uvozite proizvode koji su na posebnom režimu kao što su lekovi, neki farmaceutski proizvodi, oprema koja može da se koristi u vojnoj industriji i slično.

Sa druge strane, kada uvozite robu iz Kine, kineski zakoni mogu zabraniti izvoz određenih proizvoda kao što su životinjski proizvodi ili lažna markirana garderoba.

Zbog toga je važno, pre nego što uđete u procedure nabavke i uvoza, da proverite pravnu regulativu pre svega u Srbiji kako ne biste došli u problem kada roba stigne.

Ukoliko je roba koju planirate da uvezete na posebnom režimu morate obezbediti dozvole od nadležnih državnih organa za uvoz.

U saradnji sa špediterom lako možete identifikovati koje dozvole ili licence su vam neophodne za uvoz određenih proizvoda i da li su vam uopšte potrebne.

Napomena: mnoge regulative i ograničenja važe samo za uvoz komercijalne robe koja je namenjena za dalju prodaju ili kao repromaterijal za dalju proizvodnju dok za ličnu upotrebu ne važe uvek ista pravila. Samo carinski organ može kvalifikovati robu za ličnu upotrebu. Ukoliko naručujete više komada istog proizvoda za ličnu upotrebu carina će najčešće smatrati da je u pitanju komercijalna roba i moraćete platiti mnogo veće dažbine.

posaljite upit

Start typing and press Enter to search